28 juli 2022
Biodiversiteit in de Zonneweide
Voor onze partner Greenchoice bezochten we zonneweide Eemnes. Hoe is het daar gesteld met de biodiversiteit?
In de transitie naar duurzame energie spelen zonneweides – ook wel zonneparken genoemd – een belangrijke rol. Ze zijn onmisbaar en de zon is natuurlijk een fantastische eindeloze schone energiebron.
Maar.. toch hoor je ook kritische geluiden over het plaatsen van zonnepanelen op waardevol land. Je kunt er dan immers geen voedsel meer op verbouwen. En hoe staat het op zo’n zonneweide eigenlijk met de biodiversiteit? Presentator Benten ging samen met expert Thirza van The Pollinators op onderzoek uit bij zonneweide Eemnes.
Het gras en de bloemen staan hoog tussen de panelen en als je goed kijkt is er veel te zien. Het lijkt van een afstandje een groene vlakte, maar als je dichterbij komt ontvouwt zich het kleurenpallet zienderogen. Evenals de diversiteit. Onder de panelen zelf bevindt zich de perfecte plek voor schaduwminnende planten. En ja hoor: daar vinden we dus de hondsdraf. Weliswaar al bijna uitgebloeid half juni, maar we spotten gelukkig nog enkele mooie hondsdrafbloemetjes.
Thirza wijst Benten op de vele soorten verschillende bloemen en plantjes. En er vliegt van alles. In de gauwigheid zien we lieveheersbeestjes, allerlei soorten kevers, bijen en hommels. Ze zoemen er lustig op los en snoepen van de witte en rode klaver en de witte dovenetel.. Thirza is blij verrast als ze kamille ontdekt.
En dat is nog niet alles. In zonneweide Eemnes staat al een tijdje een heus insectenhotel en daar wordt goed gebruik van gemaakt. We zien dichte ingangen van holle bamboetakjes en dat betekent dat de hotelkamertjes bezet zijn en er eitjes zijn gelegd.
Het advies van Thirza? Gefaseerd maaien. Dus niet alles in één keer maaien maar in delen, zodat insecten zich kunnen verplaatsen. Ze raadt ook aan om nachtbloeiers te planten, zoals de teunisbloem. Dat is dan weer uitermate geschikt voedsel voor nachtvlinders. Want s’ nachts vliegt er veel en ook dan wordt er bestoven. Wist je trouwens dat de bloemen van de teunisbloem in de schemering open gaan? Dat duurt een half uurtje. Wij komen graag eens terug bij het vallen van de avond om dit wonder der natuur te aanschouwen..
Tekst gaat verder onder afbeeldingen.
https://vimeo.com/733545394
Al met al luidt het oordeel van Thirza dat deze specifieke zonneweide goed op weg is om Pollinator Proof te worden.
Wat zou er aanvullend gedaan kunnen worden om een zonneweide nóg aantrekkelijker te maken voor bestuivers?
- Maai weinig, niet in het voorjaar en niet alles in één keer maar gefaseerd zodat insecten de tijd hebben om zich te verplaatsen.
- Plaats de zonnepanelen in toekomstige weides hoger, zodat er meer kan groeien en bloeien zonder dat het de zonnepanelen overwoekert.
- Zaai wilde Inheemse bloemen, zodat het geheel er fleurig en kleurrijk bijstaat.
- Plaats langs de randen bestuiversvriendelijke beplanting zoals vlinderstruiken en de bijenboom. En waarom eigenlijk geen noten- en fruitbomen? Ook voor mensen lekker! zou je zo’n plek niet kunnen combineren met een voedselbos?
- Creëer meer nestelplekken in de vorm van dood hout, takken en zandwalletjes.
- Een waterpoeltje trekt naast insecten ook kikkers, vogels en andere dieren aan.